Review: iPhone 6 Plus

iPhone

img 540f39256dc7f Review: iPhone 6 Plus

Review: iPhone 6 Plus – In onze review over de iPhone 6 hebben we uitgebreid besproken hoe deze telefoon zich heeft verbeterd ten opzichte van de vorige iPhones. De iPhone 6 is alleen niet de enige nieuwe telefoon die Apple op de markt heeft gebracht. Dit keer zijn er namelijk twee versies. Deze tweede versie is wellicht bij allen van jullie wel bekend en gaat door het leven onder de naam iPhone 6 Plus. Alhoewel de telefoon, behalve de schermgrootte, veel weg heeft van de iPhone 6 zijn er toch meer dingen anders. In de praktijk zorgt de iPhone 6 Plus dan ook voor een hele andere ervaring dan dat de iPhone 6 dit doet. In deze review gaan we de verschillen tussen de twee bekijken en ook nemen we de iPhone 6 Plus nader onder de loep.

Een prachtig scherm van 5,5 inch

De iPhone 6 plus is in tegenstelling tot zijn kleinere broertje uitgerust met een scherm van 5.5 inch. Dit zorgt ervoor dat je een heel andere telefoon in je handen hebt dan de iPhone 6. Er is meer ruimte op het scherm wat ervoor zorgt dat je de iPhone ook heel anders vasthoudt. Met één hand je dingetjes te doen zit er niet echt meer bij, of je moet behoorlijke klauwen hebben. De iPhone 6 Plus vraagt toch echt wel van je om twee handen te gebruiken tijdens het typen, iets snel aanklikken met één hand kan hier en daar nog wel, maar over het algemeen heb je er toch echt twee nodig.

Het handzame van de iPhone 6 en vorige iPhones is iets wat vaak werd gezien als groot voordeel, maar toch bestaat er een behoorlijke markt die liever een groter scherm hebben. Dit grotere scherm zorgt er namelijk voor dat het kijken van video’s prettiger wordt, het browsen interessanter is en je minder vaak geneigd bent om je iPad te pakken, of misschien zelfs wel helemaal niet. Doordat de iPhone nu zo’n groot scherm heeft merk ik dat het kijken van video’s een stuk prettiger is geworden, prettiger dan op een iPad mini. De iPad mini was toch altijd nog vrij fors om langdurig vast te houden en series terug te kijken, maar met de iPhone 6 Plus is dit een waar genot en raakt het voor mij persoonlijk net die ‘sweet-spot’. De iPhone 6 Plus houd je gemakkelijker vast en het is op die manier erg handzaam om video’s te kijken.

Ook was het meenemen van je iPad in vliegtuigen of de trein best lastig als je geen tas bij je wilt of kunt hebben. De iPhone 6 Plus past nog steeds perfect in je broekzak (Levi’s en Zara chino’s getest) en tegelijkertijd heb je toch een soort van mini-tv. De iPhone 6 Plus is dan ook vooral aan te raden voor mensen die veel reizen en niet teveel met zich mee willen nemen. Tel daar nog eens de verbeterde accuduur van de iPhone 6 Plus bij op en het is eigenlijk het ideale reismaatje die je nodig hebt.

img 542ea78ef0f3c Review: iPhone 6 Plus

Niet voor iedereen weggelegd

Hiermee kom je eigenlijk meteen bij het volgende punt en dat is gewoon simpelweg dat deze telefoon niet voor iedereen geschikt is. Mocht je twijfelen tussen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, dan moet je heel erg goed gaan kijken naar wat jij precies verwacht van je telefoon. Ben je het type dat af en toe browset, veel met één hand wilt doen en video’s liever thuis op je gemak terugkijkt op de iPad, dan ben je wellicht beter uit met de iPhone 6. De ietwat meer ‘hardcore’-gebruikers die in de trein gerust een film of serie willen terugkijken en hun telefoon echt heel intensief gebruiken in de zin van dat je er meer op doet dan alleen WhatsApp, browsen en bellen, dan is de iPhone 6 Plus mogelijk interessanter.

De iPhone 6 Plus biedt namelijk nog meer voordelen dan alleen een groter scherm, zo is de camera ook nog eens voorzien van optische stabilisatie. Dit betekent dat de camera in principe ‘los’ in de behuizing zit en meebeweegt met je hand. Ben je dus aan het filmen terwijl je fietst of met de hond loopt, dan is schokken zo goed als verleden tijd. Daarnaast is de batterij ook nog drastisch beter dan die van de iPhone 6, met ruim 80 uur audio-playback tegenover 50 uur van de iPhone 6 en 16 dagen stand-by tijd tegenover 10 dagen van de iPhone 6.

img 542ea9394895c Review: iPhone 6 Plus

De batterij is wel een mindere vooruitgang wat betreft Wi-Fi browsing en 3G/4G-browsing. In de praktijk haal je met de 6 Plus hier misschien een uur langer mee in vergelijking met de 6. Het feit dat de iPhone 6 Plus een betere batterij heeft komt natuurlijk vooral vanwege het feit dat er meer ruimte in de behuizing is om de batterij kwijt te kunnen. Net als met de iPhone 6 hadden we alleen wel liever gezien dat de telefoon misschien iets dikker zou zijn in ruil voor een nog betere batterij, maar blijkbaar voelt Apple toch meer voor een dunnere telefoon. Dit zorgt er wel voor dat de camera wat uitsteekt, net als met de iPhone 6 alleen het is op de 6 Plus wel iets minder.

Camera

Zoals gezegd biedt de iPhone 6 Plus optische image stabilisatie wat ervoor zorgt dat foto’s scherper genomen kunnen worden. De camera is niet meer zo schokgevoelig als in de iPhone 6, wat zorgt voor een betere focus en stabielere video. Hieronder vind je een aantal foto’s die met de iPhone 6 Plus gemaakt zijn en zoals je ziet is deze kwaliteit behoorlijk netjes. De foto’s zijn scherp, kleuren zijn natuurgetrouw en alhoewel de iPhone 5s al een prachtige camera had, brengt de iPhone 6 (Plus) dit naar een nog hoger niveau. De Sonos speaker heb ik expres even niet afgestoft zodat je kan zien hoeveel detail de iPhone 6 Plus camera weet vast te leggen.

Je doet meer met je telefoon

Een groter scherm zorgt er niet alleen voor dat je meer kunt zien op bijvoorbeeld webpagina’s of een prettiger kijkformaat met video’s, het heeft daadwerkelijk impact op je gebruiksgedrag. Waar ik voorheen vaak naar de iPad greep om iets op te zoeken, video te bekijken, spelletje te spelen enzovoorts gebeurd dit nog nauwelijks nu ik de iPhone 6 Plus heb. De iPad wordt nog weinig aangeraakt en eigenlijk gebruik ik mijn iPhone meer dan ooit tevoren. Naast een iPhone 5 had ik soms ook een Nexus 5 bij me omdat dit simpelweg lekkerder was met langdurig browsen in de trein. Ook dit is verleden tijd, de iPhone 6 Plus is nu volledig mijn daily driver en dus is het maar goed ook dat de batterij een stuk langer meegaat dan met de iPhone 5(s).

Software functionaliteit

Gezien het grotere scherm van de iPhone 6 Plus zijn er ook wat veranderingen doorgevoerd in iOS. Zo is het springboard nu te zien in ‘landscape’-modus en bij bijvoorbeeld de Weer-app van Apple zelf zie je nu veel meer informatie in landscape. Dit zijn handige snufjes die men heeft toegevoegd, maar wel moeten we erbij zeggen dat deze functies alleen werken als de telefoon niet ingesteld staat op ‘ingezoomd’. Third-party ontwikkelaars kunnen de hogere resolutie (1920×1080) van de iPhone 6 Plus vervolgens ook gebruiken om in landscape meer informatie weer te kunnen geven. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de landscape-functionaliteiten van de iPhone 6 Plus en in de laatste screenshot zie je ‘reachability’.

Goed vasthouden

De afgeronde hoeken van de iPhone zorgen voor een betere gebruikscomfort dan de scherpe randen van de iPhone 5(s). Het swipen voelt een stuk beter aan als je een pagina terug of vooruit moet in een app. Doordat je vinger op een afgerond stuk begint met swipen heb je niet meer dat eigenlijk nare gevoel van een scherpe rand. Deze afgeronde hoeken komen echter wel met een nadeel; zo is de iPhone 6 Plus, mede dankzij zijn grootte, gemakkelijker om te laten vallen. Regelmatig gleed de iPhone 6 Plus een beetje uit mijn handen omdat je gewoon iets minder grip hebt dan met de iPhone 5(s)/6.

Dit is makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld Apple’s Silicone of Leren case te gebruiken die ervoor zorgt dat je iPhone een stuk steviger vast te pakken valt. Desondanks ben ik wel erg blij om te zien dat Apple de afgeronde randen heeft geïntroduceerd, aangezien het veel mooier is, meer comfort geeft en er simpelweg gewoon beter uitziet. Het glas buigt tevens een stukje mee met de randen en is eigenlijk compleet naadloos. Het scherpste en dunste mes of zelfs een A4-tje zou er niet tussen te krijgen zijn. Dit betuigt van goede bouwkwaliteit met doordachte design-overwegingen.

Conclusie

De iPhone 6 Plus is mijn nieuwe maatje geworden, het is voor mij persoonlijk de perfecte iPhone, maar ik besef ook dat dit niet voor iedereen geldt. Veel mensen hechten veel waarde aan de handzaamheid van vorige iPhones en nu ook die van de iPhone 6. De iPhone 6 is een stuk handzamer en nog steeds met één hand te bedienen dankzij reachability (het naar beneden halen van het scherm, door tweemaal op de home-button te tappen). Het scherm van de iPhone 6 Plus is net zo indrukwekkend als de iPhone 6, alleen dan iets groter. Het beeld is scherper dan ooit om nog maar te zwijgen over het contrast, prachtig! Ben jij net als mij en wil je veel met je telefoon kunnen doen en is handzaamheid niet iets wat bij jou topprioriteit heeft, dan is de iPhone 6 Plus dé telefoon voor jou.

Delen:

© 2011 - 2018 AppleSpot.nl is onderdeel van Rootbeat