Review: Sonos PLAY:1

iPhone iPad Mac

img 5267fae96ef29 Review: Sonos PLAY:1

Review: Sonos PLAY:1 – Sonos betreedt een nieuwe markt met de onlangs aangekondigde PLAY:1 luidspreker. Het is de goedkoopste luidspreker die je kunt vinden in het assortiment van Sonos en met een prijskaartje van €199,- is het een erg aantrekkelijk product. Voorheen was het niet mogelijk om voor zo’n laag bedrag het ecosysteem van Sonos in huis te halen en wat dat betreft is de lancering van de PLAY:1 een hele slimme zet van Sonos. Weet de speaker alleen wel dezelfde kwaliteit te leveren, of er in ieder geval bij in de buurt te komen, als de andere speakers van Sonos? Dat lees je in deze review.

Sonos en het systeem

In de review van de Sonos PLAY:3 heb je al uitgebreid kunnen lezen over hoe het systeem van Sonos ongeveer in elkaar zit. Het is een gesloten muzieksysteem van het bedrijf zelf en loopt niet over WiFi. In plaats van het gebruiken van WiFi heeft Sonos een eigen gesloten netwerkprotocol wat via de kabel kan of via een Sonos bridge die het draadloos maakt. We raden het gebruik van een Bridge ten alle tijde aan, dit zorgt ervoor dat je enkel en alleen maar de speaker van voeding hoeft te voorzien, de rest is draadloos.

Sonos haar App maakt het mogelijk om radiostations te luisteren of bijvoorbeeld Spotify, nadeel is wel dat je Spotify Premium nodig hebt om dit te kunnen gebruiken. Services als Pandora en Napster zijn ook beschikbaar voor Sonos, waarvan die eerste eigenlijk meer voor Amerikaanse markt is bedoeld. Heb je alleen de Sonos-speakers liever voor je Mac of PC, dan kun je ze aansluiten met een audiokabel. Probleem is alleen dat dit bij de PLAY:1 niet mogelijk is, in tegenstelling tot de PLAY:3 en PLAY:5 die deze optie wel bieden. Dit rekenen we toch wel als minpunt, aangezien veel mensen de speakers op hun Mac of PC aan willen sluiten.

Apps voor Sonos zijn verkrijgbaar voor zowel Android als iOS en ook voor Windows en Mac bestaat er een applicatie.

img 526a66fcd9215 Review: Sonos PLAY:1

PLAY:1, uitstekende bouwkwaliteit

Net als alle andere hardware van Sonos is ook de PLAY:1 weer prachtig in elkaar gezet door het audio-bedrijf. De speaker is gemaakt van plastic, maar dan wel het duurzame type plastic die je wilt aantreffen niet het type waar je het gevoel krijgt dat het goedkoop is. Rondom is de speaker afgewerkt met een prachtige aluminium grill die de luidsprekers beschermt. Het geheel weegt overigens ook nog redelijk wat, voor zo’n kleine speaker is 1,85kg namelijk best veel. Door dit behoorlijk zware gewicht is muurmontage tevens voor sommige mensen wat lastiger, vooral als je met een gips-muur te maken hebt.

Aan de onderkant van de luidspreker vind je de aansluiting voor de voedingskabel, de kabel verstopt zich dan in een kabelgootje onder de speaker en loopt zo naar beneden. Achterop vind je de aansluiting voor een eventuele netwerkkabel, handig wanneer je geen Bridge hebt of wilt en een schroefgat voor de wandmontage. Het ontbreken van de audio-in is erg jammer, dit limiteert namelijk de mogelijkheid om de PLAY:1 op je computer aan te sluiten. Het zou wel kunnen, maar dan hoor je alleen het geluid wat je vanaf je computer uitstuurt via de Sonos-app en niet bijvoorbeeld de audio van een YouTube-filmpje. Het is ook niet mogelijk batterijen in de PLAY:1 te stoppen, de luidspreker heeft ten alle tijde een stopcontact nodig.

img 526a67205da50 Review: Sonos PLAY:1

Behoorlijke geluidskwaliteit

De Sonos PLAY:1 is een compacte speaker, maar wanneer je hoort wat voor geluid er uit komt vraag je jezelf af hoe zo’n klein ding zoveel geluid kan produceren. De PLAY:1 veegt de vloer aan met andere kleine speakers als Jawbone en Beats by Dre Pill. Uiteraard is de setup van de PLAY:1 wel iets anders en kun je hem niet onderweg meenemen en je iPhone erop aansluiten, maar je moet al vaak buiten de deur een speaker gebruiken wil je geen PLAY:1 kopen. Er zit namelijk echt een enorm verschil tussen andere portable speakers en de PLAY:1, terwijl de prijzen eigenlijk akelig dichtbij elkaar liggen.

Voor de ultieme ‘wall of sound’ gebruik je natuurlijk twee PLAY:1’s, maar een enkele is eigenlijk genoeg om een slaapkamer, kantoor, keuken of badkamer volledig te vullen met geluid. De PLAY:1 is vochtbestendig, dus je kunt hem zonder zorgen in de badkamer plaatsen. De ingebouwde equalizer van de Sonos-app zorgt ervoor dat je het geluid nog kunt aanpassen naar je eigen smaak, zo kun je natuurlijk de bass regelen alsook de treble en er bestaat een ‘loudness’-optie. Echt bizar veel aanpassingen zijn er niet mogelijk, maar het zijn er genoeg voor de normale gebruiker.

De PLAY:1 is in staat om behoorlijk wat bass te produceren, zelfs zoveel dat het kan zijn dat je de bass wat lager zet in de opties. We merkten alleen wel dat als je de PLAY:1 op ooghoogte hebt staan de bass een stuk minder merkbaar is dan wanneer je deze boven je plaatst. Positionering van de speaker in de desbetreffende kamer kan dan ook wel even wat tijd kosten en we raden je aan goed te testen welke luisterpositie voor jou het meest comfortabel is. Verder is de speaker enorm helder en worden de instrumenten netjes gescheiden, de PLAY:3 en PLAY:5 klinken wel wat beter, maar de PLAY:1 komt erg dichtbij.

Conclusie

De PLAY:1 is echt een uitstekende keus als je op zoek bent naar een compacte oplossing voor muziek in je kantoor, badkamer of slaapkamer. Een enkele PLAY:1 voor de woonkamer zien we niet zitten, maar wanneer je deze in stereo-modus zet zijn ze meer dan genoeg in staat je gehele woonkamer te vullen met prachtig vol geluid. Wij zijn in ieder geval erg onder de indruk wat Sonos heeft weten te doen met de PLAY:1. Houd er alleen wel rekenschap mee dat de speaker niet bedoeld is om mee te nemen onderweg, hiervoor is de Jawbone meer geschikt.

Pluspunten

  • Prachtig vol geluid
  • Vochtbestendig
  • Mogelijkheid tot uitbreiden

Minpunten

  • Ontbreken van een audio-ingang, maakt het aansluiten op PC/Mac lastig
  • Geen mogelijkheid om mee te nemen onderweg
Delen:

© 2011 - 2018 AppleSpot.nl is onderdeel van Rootbeat