Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling

img 4e2ef29857db2 Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling


Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling – AirPlay een functie die voorheen bekend stond als AirTunes , is een protocol ontwikkeld door Apple, dat het draadloos streamen van muziek, foto’s en video’s (met bijbehorende metadata) tussen apparaten mogelijk maakt. AirPlay bestaat vanaf 1 september precies een jaar, maar aangezien er niet heel veel mensen zijn die gebruik maken van de mogelijkheden die AirPlay biedt leek het ons van AppleSpot leuk om alle voor- en nadelen te bespreken.

Wat heb je ervoor nodig?

Het enige wat je nodig hebt om van AirPlay gebruik te kunnen maken is een iDevice met minimaal iOS 4.2* of een PC/Mac met iTunes en een AirPort Express met daaraan speakers verbonden via de 3.5 mm audiojack of speakers/receiver met AirPlay ondersteuning (beide alleen audio) of een tweede generatie Apple TV.

img 4e2ef4d4e1b3a Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling


Wanneer je dus alleen gebruik gaat maken van audio streamen en je hebt thuis goede speakers of een goede receiver staan is het enige wat je nodig hebt een AirPort Express. Deze is te koop in de Apple Online Store of in bijna elke winkel waar ze Apple spullen verkopen voor €89,-.

Wanneer je alleen de audio stream functie gaat gebruiken en je hebt geen speakers thuis, dan is de makkelijkste optie om voor AirPlay geschikte speakers/receiver te gaan. Er zijn al een aantal merken die speakers/receivers hebben met AirPlay of die deze op korte termijn op de markt brengen bijvoorbeeld: JBL, Philips, Marantz, Denon, iHome en B&W.img 4e2ef29c4eb6b Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling

De mensen die de functies van AirPlay optimaal willen benutten hebben een 2e generatie Apple TV nodig. Deze is officieel (nog) niet in Nederland te koop, maar er zijn een aantal winkels in Nederland die hem wel verkopen zoals MacCity of MyCom. Als je een Apple TV aan wilt schaffen betaal je ongeveer €120,-.

 * iOS 4.2 maakt mogelijk om audio/video te streamen vanuit de standaard apps.
  * iOS 4.3 voegt ondersteuning van AirPlay vanuit apps van derden toe.

 

Hoe werkt het?

AirPlay is heel makkelijk te bedienen. Het belangrijkste is dat al je apparaten zijn verbonden met hetzelfde Wi-Fi netwerk. Als dat het geval is kun je gebruik maken van AirPlay.

PC of Mac

img 4e2ef296aaac5 Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling
In iTunes klik je rechtsonderin op het AirPlay icoon, vervolgens worden alle AirPlay apparaten in je Wi-Fi netwerk getoond waarmee je bent verbonden. Klik op het gewenste apparaat, of klik op meerdere speakers om speakers te selecteren zodat je onafhankelijk van elkaar het volume in te stellen. Daarnaast kan je in iTunes ook mappen selecteren met foto’s die je wilt streamen naar je Apple TV. Dit doe je op de volgende manier: in iTunes klik je op geavanceerd, vervolgens op Kies foto’s om te delen en selecteer de gewenste mappen.

iDevices

Voor de iDevices heeft Apple zelf al een mooi filmpje gemaakt hoe het werkt, die hieronder te bekijken is.

Apple TV

Vanaf de Apple TV kun je ook makkelijk gebruik maken van AirPlay. Dit doe je op de volgende manier: schakel Thuisdeling in, in iTunes op de PC/Mac en schakel Thuisdeling in op je Apple TV (beide met dezelfde Apple-ID). Vervolgens kan je op de Apple TV bij het kopje ‘Computers’ de PC/Mac selecteren waar de content opstaat die je wilt bekijken/beluisteren op de Apple TV.

Video bekijken op Apple TV

Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten is Apple best eigenwijs wat betreft bestandsformaten. Vooral met video’s is dat wel eens lastig, al helemaal als je een mooie HD-film van het bestandsformaat .mkv hebt gedownload en je deze via AirPlay op je HDTV wilt kijken. Dit is helaas niet zomaar mogelijk. Je zou het probleem kunnen oplossen met behulp van een Jailbreak op je Apple TV (hier kan je lezen hoe dat moet). Maar er is nog een manier, die ik persoonlijk meer prefereer.

De App Air Video, voor €2,39 hier aan te schaffen, is in staat om vanaf de PC/Mac bijna elk bestandsformaat film te streamen naar een iDevice. Het is ook mogelijk om een .srt bestand te streamen met je film. Vervolgens kan je op je iDevice met AirPlay de video doorstreamen naar de Apple TV. Op die manier kijk je dus bijvoorbeeld een .mkv bestand via de iPad, die het streamt naar de Apple TV op je HDTV.

Remote: wat is dat dan?

Remote is een gratis universele App van Apple die je hier kunt downloaden. Remote maakt het mogelijk om vanaf elke plek in huis, mits je bent verbonden met je thuisnetwerk, je iTunes-bibliotheken en Apple TV kan bedienen. Je kan dus al je content in iTunes bedienen, streamen naar de Apple TV of naar andere AirPlay apparaten. Ook zit er in de App een speciale interface om je Apple TV, net als met de bijgeleverde afstandsbediening te bedienen, maar dan via WiFi.

Dankzij iTunes DJ kun je met Remote ook je eigen feestje bouwen. Stel, je zit bij een vriendin thuis en zij heeft iTunes DJ in iTunes geactiveerd. Jij kunt dan Remote gebruiken om door haar iTunes-bibliotheek te bladeren. Zodra je een leuk nummer hebt gevonden, voeg je dat toe aan de iTunes DJ-afspeellijst. Het is zelfs mogelijk om te stemmen op verzoeknummers van anderen.

Dat alles is uiterst gemakkelijk in te stellen door Thuisdeling zowel in iTunes als in de Remote app in te schakelen. Wil je weten hoe je dit doet, kan je dat hier lezen.

img 4e2f1d95829e91 Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling

Thuisdeling: wat is dat nou eigenlijk?

Met Thuisdeling kun je muziek, programma’s en ander materiaal delen met maximaal vijf gemachtigde computers in je huis. De gedeelde computers worden in iTunes onder ‘Gedeeld’ weergegeven. Zo kun je eenvoudig in alle iTunes-bibliotheken bladeren en je favorieten importeren. iTunes kan zelfs automatisch nieuwe aankopen, die op een van de computers zijn gedaan, aan je eigen bibliotheek toevoegen. Wil je weten hoe je thuisdeling in kunt schakelen, dan kan je dat hier lezen!

De toekomst

iCloud

Met de komst van iCloud komende herfst kunnen voor de mensen die van iCloud gebruik gaan maken een aantal functies van Thuisdeling overbodig worden. iCloud maakt het namelijk mogelijk om alle aankopen uit de iTunes Store en de App Store automatisch te downloaden op elke gewenst apparaat, op het moment dat je op een van je apparaten een aankoop doet. Oftewel, wanneer ik een aankoop uit de iTunes Store doe op mijn iPad en ik op mijn Mac/PC in iTunes iCloud aan heb staan, wordt de aankoop automatisch ook op mijn Mac/PC gedownload.

img 4e2f215f3472e Een nadere kijk op AirPlay en Thuisdeling

iOS 5

In iOS 5, die dit najaar gelanceerd zal worden, maakt Safari alle video/audio content automatisch AirPlay geschikt. Dus stel je kijkt een samenvatting op de website van Sport1 op je iPad, kun je die video in een keer doorstreamen naar je Apple TV.

Verder zit er voor mensen met een iPad 2 een hele fraaie nieuwe functie in iOS 5, namelijk AirPlay Mirroring. AirPlay Mirroring, ofwel synchrone weergave via AirPlay, maakt het mogelijk om met één touch op een knopje in de multitaskbar live het beeld wat je op de iPad ziet door te streamen naar je Apple TV. Dit was al mogelijk met de Apple Digital AV Adapter, maar met iOS 5 kan dit dus helemaal draadloos!

Delen:
 • Frank

  Goed artikel, helder. En het mooi is dat het allemaal nog werkt ook 🙂 heb alle mogelijkheden thuis draaien. Ik kijk uit Nasr de iCloud mogelijkheden…

 • John B

  Romano,

  Een super artikel, hier had ik echt behoefte aan in heldere taal alles op een rij.
  Hartelijk bedankt.
  Ik heb nu 4 speakers in mijn stereo is er ook een mogelijkheid om die op een van mijn Airport Express aan te sluiten?

  • Romano van Wetten

   Dankuwel voor de positieve reactie!
   Als uw speakers een hoofdtelefoonaansluiting heeft, een digitale audio-uitgang of nog een ‘analoge’ met tulpstekkertjes (rood en wit) dan kunt u uw Airport Express zeker aansluiten. Dat is dan uiteraard per geval met behulp van een andere kabel, maar dat spreekt voor zich.

   • John B

    Dank je, ga ik mee aan de slag.
    Ik heb de “Remote” gedownload en op mijn ipad gezet. Vervolgens “thuisdeling” ingesteld, ook in iTunes. Nu gebeurt er iets dat ik niet begrijp, ik kan op mijn ipad de muziekbibliotheek zien van mijn iMac, selecteren en afspelen, maar niet op de speakers van de iPad, maar alleen op de iMac. Heb nog wel gezocht in ander luidsprekers, maar daar staat mijn iPad niet in.
    Hoe krijg ik nu de muziek via mijn ipad?

 • Anoniem

  Hoi, inderdaad een lekker duidelijk artikel. Nu zit ik alleen met het volgende probleem en wellicht dat Airplay me hierin een uitkomt kan bieden, ik snap het alleen nog niet helemaal.

  Probleem:
  Heb momenteel alleen muziek in de woonkamer dmv een 5.1 surround systeem en heb geen identiek geluid (bijvoorbeeld radio, cd of dvd) in de keuken. 2 extra speakers inprikken op mijn 5.1 systeem schijnt niet te kunnen helaas, anders was het snep opgelost (bijvoorbeeld de Frontleft enFrontright speakers klonen). Het geluid in de keuken mag gewoon stereo zijn en hoeft dis niet mee te doen als zijn de 5.1 speaker.

  Wens:
  Identiek geluid als op mijn 5.1 systeem in de keuken hebben.

  Oplossing?
  Stel dat ik een Apple TV 2 koppel aan mijn 5.1 systeem en TV, dan kan ik via mijn iphone dmv airplay radio, muziek (en film) streamen op mijn 5.1 systeem en heb ik dus geluid in de woonkamer. hoe krijg ik nu ditzelfde geluid ook in de keuken?
  1) Een extra versterker aansluiten inclusief 2 speakers welke gekoppeld is aan mijn 5.1 systeem, maar alleen stereogeluid weergeeft (geen flauw idee of dit kan?)
  2) Een airplay speaker plaatsen in de keuken en deze hetzelfde geluid laten afspelen als het 5.1 systeem door ze te ‘koppelen’?
  3) een airport express in de keuken plaatsen en hierop een extra stereosetje aansluiten.

  Kan iemand me vertellen of dit tot de mogelijkheden behoort? en wat de beste optie is. Kan ik het geluid van mijn iphone tegelijkertijd op de AppleTV2 als de aiportexpress/airplay apparaat afspelen? en ontstaat er dan geen vertraging in één van beide systemen?

  kortom….wie oh wie zou een oplossing voor me kunnen hebben…..

  Thanx!

  • Romano van Wetten

   Dankuwel voor het compliment :)!
   Het hangt er een beetje vanaf wat u ervoor over heeft eigenlijk.
   Het meest makkelijke is dat u speakers koopt die AirPlay ondersteunen, een aanrader hierbij ide de Zeppelin Air van B&O (heeft echt geweldig geluid).
   Aangezien dit wel een dure oplossing is kunt u er ook voor kiezen om, zoals u zelf al zei, een Airport Express te kopen en een stereosetje waar op z’n minst een hoofdtelefoon aansluiting opzit (een audio uitgang dus). Beide komen op hetzelfde neer, maar uiteraard is het gemak met een Airplay geschikte speaker groter.
   Er zit op deze manier geen vertraging in één van de twee systemen. Het is inderdaad mogelijk om tegelijkertijd hetzelfde nummer te luisteren in meerdere zones (dus meerdere Airports, Apple TV’s of Airplay geschikte speakers. Hopelijk heb ik u hiermee geholpen! Zo niet schroom dan niet ons op te nemen.

© 2011 - 2018 AppleSpot.nl is onderdeel van Rootbeat